Halálcsillagot épít a holland sztár

Ősi formával újít a Rem Koolhaas holland építész vezette Office for Metropolitan Architecture az Egyesült Arab Emírségekben. A meghökkentő és teljeséggel szokatlan, óriási gömb formájú épületbe konferenciaközpont, kiállítóterem és hotel is költözik. A kívülről leginkább a Csillagok háborújából ismert Halálcsillag alakját mintázó építmény belsejében is a kerek formák dominálnak, hogy a lehető legtöbb hasznos tér keletkezzen.

Halálcsilag az EmírségekbenAz állandó verseny, melyben az építészeknek mindig valami mást, valami újat kell tervezni, mérföldkőhöz érkezett: hiába a sok, végletekig különböző, de alapjaiban klasszikus formájú épület, ha a város mégis teljesen egységes képet mutat. Ezt az egyhangúságot töri meg a viálgszerte elismert, és a kortárs építészetre nagy hatást gyakorló Rem Koolhaas, aki visszanyúlt a tökéletes gömbformához.

A kívülről leginkább a Csillagok háborújából ismert Halálcsillag alakját mintázó épület a hozzá tartozó lapos épületrésszel együtt alkotja a közel-keleti város új konferencia- és kiállítóközpontját. A lyuggatott gömb belsejében is a kerek formák dominálnak, hogy a lehető legtöbb hasznos teret kapják.

Az előadótermek az ókori színházak félköríves nézőterét idézik, azzal a különbséggel, hogy az ülések itt a gömbfelület belsejében kapnak helyet. Az épület burkának hatalmas, kerek nyílásai, és a termek elrendezése kihasználja a napfény nyújtotta természetes megvilágítást, és így jelentős mennyiségű energiát takarítatnak meg.

Az üveg és acél vázú gömbben kap helyet a kiállítócsarnok, a konferenciaterem, a hotel és egy irodarész is. Az objektum előtt húzódó lapos épületben pedig további hotelszobák és magánlakások lesznek. A formabontó és hagyományokkal szakító, de ősi formákat alkalmazó épület az Egyesült Arab Emirátusok újonnan felépülő városának, Ras Al Khaimah-nak az éke lesz.

/Forrás: hg.hu/


 
 



HILAL Central Europe Kft.

Cím: 1054 Budapest, Szemere u. 8.
Telefon
: +36 (1) 769-6494
E-mail: info@tradearabia.hu

Cégünk az 1978-ban alakult, bahreini székhelyű Al Hilal Group és más öbölbeli vállalatok és csoportok közép-európai képviseleti irodája.

Célunk kommunikációs, pályázati és külpiacra lépési tanácsadással valamint kapcsolatrendszerünkkel segíteni a hazai és a kárpát-medencei vállalkozásokat versenyképességük növelésében és az arab piacra lépésben, másrészt a közel-keleti és más befektetők érdeklődését felkelteni a régió, benne Magyarország és a színvonalas hazai projektek iránt.

A Hilal Central Europe Kft. a ROP-VTSA-2012-1067 számon regisztrált akkreditált tanácsadó és szerepel a NAV Köztartozásmentes adózói listáján.


Copyright © 2006 TradeArabia.hu