Luxusváros épül az olajmilliárdokból

A 2008-ra tervezett átadásra 162 emeletesre növő Burj Dubai luxusépületnek eddig 75 emelete készült el. Jelenleg is körülbelül háromezren dolgoznak a világ leendő legmagasabb épületén, amely csaknem kétszáz méterrel lesz magasabb a jelenlegi világelsőnél, a tajpeji 101 Towernél. Természetesen a fenti számok csak az előzetes terveket jelentik, hiszen a Burj Dubai végleges magasságát titokban tartják - megelőzendő, hogy váratlan konkurrencia bukkanjon fel. Ha így lenne, változtatnának rajta.

Burj DubaiRohamtempóban készül a világ legmagasabb épülete az Egyesült Arab Emírségek fővárosában. A Burj Dubai, azaz a dubai torony 162 emeletéből már 75 elkészült, így lassan a felénél járnak az építők. Az olajmilliárdokból finanszírozott óriásberuházás 2008-ra készül el, jelenleg háromezren vesznek részt a kivitelezésében. Az építkezés 2005 januárjában kezdődött, azóta 216 ezer köbméter betont és 39 ezer tonna vasat dolgoztak be a dél-koreai Samsung munkásai az alapba és a felépítménybe, úgyhogy statikailag biztos lábakon áll a Burj Dubai. Tervezője, a chicagói Adrian Smith különösen stabilra méretezte a tornyot, így az a földrengéseknek és az esetleges terrorcselekményeknek is ellen tud állni. Igaz, az előbbi meglehetősen ritka jelenség arrafelé. A gigantikus építmény csaknem kétszáz méterrel lesz magasabb a jelenlegi világelsőnél, a tajpeji 101 Towernél.

A beruházó, az Emaar a torony megépítésére csaknem egymilliárd dollárt fordít, ám ennek húszszorosát emészti fel a "méltó környezet" kialakítása. Ebbe a harmincezer luxuslakás, a mesterséges sípályák, szórakoztató-központok mellett beletartozik a világ legnagyobb bevásárlóközpontja is, melynek csak a parkolója tizenhatezer férőhelyes (természetesen föld alatti és klimatizált). A bérbe adható hasznos terület pedig négyszázezer négyzetméter. Szemléletesen ez annyi, mintha Budapesttől Agárdig egy tíz méter széles sávot húznánk ki, s ezt megtöltenénk üzletekkel, kereskedőkkel, áruval. A komplexumban a divatbemutatóknak önálló csarnokuk lesz. A látványosságok közé tartozik egy hatalmas akvárium, míg sportolásra egy hatalmas jégcsarnok ad lehetőséget az épületen belül. Az új városnegyedet légkondicionált metróvonal köti össze Dubai óvárosával, a szakasz és a megállók kiépítése huszonnyolcmillió dollárba kerül.

Visszatérve a finanszírozásra: az arab világ legnagyobb ingatlanholdingjának számító Emaar a napokban egymilliárd dolláros hitelre kért ajánlatokat, az összeget iszlám bankkonzorciumoktól szeretné felvenni. Nem utolsósorban azért, mert ott nem számíthatnak fel kamatot. A kölcsönt hosszú távra kérnék, ami azért érdekes, mert eddig a cég legfeljebb három hónapra vett fel hitelt, aztán időben vissza is fizette. Ez egyben jelzi az Emaar tőkeerejét is. Bár a dubai beruházás még félkész állapotban van, a cég máris előretekint, s egy negyvenhárommilliárd dolláros pakisztáni projektről folytat előrehaladott tárgyalásokat Iszlámábádban.

/Forrás: Magyar Hírlap, 2006. október 14./


 
 



HILAL Central Europe Kft.

Cím: 1054 Budapest, Szemere u. 8.
Telefon
: +36 (1) 769-6494
E-mail: info@tradearabia.hu

Cégünk az 1978-ban alakult, bahreini székhelyű Al Hilal Group és más öbölbeli vállalatok és csoportok közép-európai képviseleti irodája.

Célunk kommunikációs, pályázati és külpiacra lépési tanácsadással valamint kapcsolatrendszerünkkel segíteni a hazai és a kárpát-medencei vállalkozásokat versenyképességük növelésében és az arab piacra lépésben, másrészt a közel-keleti és más befektetők érdeklődését felkelteni a régió, benne Magyarország és a színvonalas hazai projektek iránt.

A Hilal Central Europe Kft. a ROP-VTSA-2012-1067 számon regisztrált akkreditált tanácsadó és szerepel a NAV Köztartozásmentes adózói listáján.


Copyright © 2006 TradeArabia.hu