Toronyházak árnyékában

Az olajbevételekből meggazdagodott Egyesült Arab Emírségek az évtizede tartó fejlesztéseknek köszönhetően a régió legdiverzifikáltabb gazdaságával rendelkezik. A hihetetlen mennyiségű tőkével rendelkező emírségekbeli beruházók a turizmus fejlesztése mellett rendkívül aktívak az iroda- és a retailpiacon is. A lakóingatlan szegmens a dubai piac márciusi liberalizációja óta rekord méretű növekedésnek indult, Abu Dhabi pedig még csak most nyitotta meg a piacot a külföldi állampolgárok előtt.

Burj al ArabA mindössze 4.5 millió lakosú Egyesült Arab Emírségek lakosságának 11%-a helyi, a többi az országban dolgozó külföldi állampolgár. Az itt dolgozók többsége a turizmusban, a folyamatosan aktív építőiparban, illetve az üzleti szférában tevékenykedik. A fejlett országokból érkezők aránya megközelíti a 10%-ot a teljes lakosságon belül, így érthető a kereslet a luxusmárkák és a bevásárlóközpontok iránt. Dubaiban és Abu Dhabiban jelenleg összesen mintegy 1.8 millió négyzetméternyi retail terület van, mely e tekintetben túlszárnyalja Berlint is. Az országba 2005-ben mintegy 6 millió turista érkezett, s az idegenforgalmi fejlesztések (hotelek, új tengerparti szakaszok kiépítése, bevásárlóközpontok, stb.) üteme töretlen.

A fejlesztések mögött gyakorlatilag kizárólag helyi fejlesztő vállalatok állnak. A legjelentősebbek a DAMAC Properties, az Emaar Properties és a Nakkeel. Ez utóbbinak összesen 32 milliárd dollárnyi fejlesztés található a portfóliójában, melyek közül kiemelkedik a The Palm nevű projekt, mely egy mesterséges sziget megépítésével létrehozott üdülőkomplexum lesz. A pálma fa alakú sziget megépítésével a Nakkeel 520 kilométernyi új tengerparti szakaszt, kb. 100 luxushotelt és mintegy 10,000 lakóingatlant fog létrehozni. Dubai hihetetlen fejlődését a szigeten kívűl jól reprezentálja az Emaar új kb. 1 milliárd eurós Burj Dubai nevű toronyház fejlesztése, melynek eredményeképpen 2008-ra a világ legmagasabb toronyháza jöhet létre. Az EAE-beli nagy fejlesztők a hazai projektek mellett igen aktívak több közel-keleti országban és többen beléptek az indiai piacra is.

A hihetetlen mértékű fejlesztések mögött az Emírségek gazdasági növekedése mellett a kormányzat diverzifikációs szándéka áll, azaz, hogy az ország gazdaságát minél függetlenebbé tegyék az olajár változásától és egyáltalán az olajjövedelmektől. Ezek a törekvések egyértelműen sikeresek, ez a legjobban a 90-es években bizonyosodott be, amikor az ország az alacsony olajárak mellett is pozitív növekedést produkált. A fejlettebb Dubai mellé az utóbbi időszakban határozottan elkezdett felzárkózni Abu Dhabi is, ahol a kormányzat bejelentette, hogy 2012-ig mintegy 175 milliárd dollárt fektetnek a turizmus fejlesztésébe.

Az ingatlanpiac fejlődése mellett szólnak a demográfiai adatok is. Az Emírségekben a lakosság éves szinten 5.8%-kal nő a foglalkoztatottság növekedésének következtében. Ez a növekedés főleg bevándolrásból adódik, így a külföldiek aránya folyamatosan növekszik a teljes lakosságon belül, állampolgárságot ugyanis nem igazán lehetséges szerezni. Ezt azért is fontos tudni, mert egészen 2006-ig külföldi állampolgárok (kivételt képeztek Bahrein, Kuvait, Omán, Katar és Szaúd-Arábia állampolgárai) nem tulajdonolhattak lakóingatlant az Emírségekben, így a lakosság jelentős része kizárólag a bérleti piacon tudott megjelenni keresletként.

Amióta márciusban hivatalosan bejelentették Dubaiban, hogy engedélyezik a külföldiek ingatlanvásárlását, a közel-keleti városban kb. 3.3 millárd eurónyi fejlesztést kezdtek meg, s az évesített árnövekedést a Standard Chartered Bank 17.8%-ra becsülte egy elemzésében. Az elemzés szerint jövőre megállhat az árnövekedés, mivel a kínálat addigra határozottan túlszárnyalja majd a keresletet. Becsléseik szerint 2007-ben kb. 52,000, míg 2008-ban kb. 63,000 új lakás épülhet Dubaiban. A tanulmány szerint Abud Dhabiban - ahol viszont csak nemrég liberalizálták az ingatlanpiacot - várhatóan 2009-ig határozott árnövekedéssel lehet számolni. A természetes kereslet mellett ugyanis egyre több külföldi - amrikai és nyugat-európai - befektető vásárol lakóingatlant a turistaparadicsomban.

/Forrrás: www.portfolio.hu/


 
 



HILAL Central Europe Kft.

Cím: 1054 Budapest, Szemere u. 8.
Telefon
: +36 (1) 769-6494
E-mail: info@tradearabia.hu

Cégünk az 1978-ban alakult, bahreini székhelyű Al Hilal Group és más öbölbeli vállalatok és csoportok közép-európai képviseleti irodája.

Célunk kommunikációs, pályázati és külpiacra lépési tanácsadással valamint kapcsolatrendszerünkkel segíteni a hazai és a kárpát-medencei vállalkozásokat versenyképességük növelésében és az arab piacra lépésben, másrészt a közel-keleti és más befektetők érdeklődését felkelteni a régió, benne Magyarország és a színvonalas hazai projektek iránt.

A Hilal Central Europe Kft. a ROP-VTSA-2012-1067 számon regisztrált akkreditált tanácsadó és szerepel a NAV Köztartozásmentes adózói listáján.


Copyright © 2006 TradeArabia.hu